Sıkça Sorulan Sorular
AUSBILDUNG DANIŞMANLIĞI
Lise mezuniyetini tamamlamış herkes Ausbildung yapabilir.
Evet. Mesleki eğitim alırken bir yandan da şirket bünyesinde çalışıyor olman sayesinde belli bir ücret alıyor olacaksın.
Lise diploman ve Almanca yeterliliğini kanıtlayan bir belge yeterlidir, buna ek olarak eğer herhangi bir alanda iş deneyimine sahipsen, yetkinliğini belgeleyen sertifikalar sürecin için faydalı olabilir.
Evet. Çoğu şirket en az B1 seviye Almanca yeterliliği şartı aramaktadır. Fakat sizler için iletişime geçtiğimiz şirketlerden biri dil eğitimini mesleki eğitim ile birlikte sağlayacağını belirtirse Almanca bilmeden de Almanya’ya gidebilir ve Ausbildung programına başlayabilirsin.
18 yaş bu program için alt sınırdır. Herhangi bir üst sınır olmasa da 30 yaşının üstündeki adayların kabul oranlarının giderek düştüğünü söyleyebiliriz.
Evet. Program boyunca gösterdiğin başarıyla orantılı olarak aynı işyerinde çalışmaya devam edebilirsin. Dilersen de iş bulma vizesi alarak başka kariyer fırsatlarını değerlendirebilirsin.
Alacağın yeterlilik belgeleri tüm Avrupa’da geçerlidir.
Genel olarak Ausbildung programlarında çalışma ve eğitim dönemi 1 Eylül itibari ile başlamaktadır.
Genel olarak Ausbildung programları 2 ila 3.5 yıl sürmektedir.
Şirket yetkilisinin bilgisi dahilinde haftalık 10 saati geçmemek kaydıyla ek bir iş yapabilirsin.
MAVİ KART DANIŞMANLIĞI
Lisans mezuniyeti bulunan veya belirli bir meslek alanında ustalık belgesi ve tecrübesi bulunan, Almanya’da bir iş teklifi olan ve yıllık brüt belirlenen maaş miktarını karşılayan kişiler Mavi Kart’a başvurabilir.
Nitelikli çalışanların istihdamına yönelik geliştirilen Mavi Kart aracılığıyla 4 yıl boyunca çalışma iznine sahip olabilirsin.
Mavi Kartının süresi dolduktan sonra kalıcı oturum iznine başvurabilirsin.
Evet. Mavi Kart bir alanda uzmanlaşmış kişilerin başvurabileceği bir vize türü olduğundan Almanca dil yeterliliği beyan edilmeli. Bazı meslekler için İngilizce dil yeterliliği ile de başvuru yapılabilir.
Mavi Kart için net bir yaş sınırlaması yok, fakat iş başvurusu yaparken yaşının genç olması avantaj sağlar.
Mavi Kartını aldıktan 12 ay sonra yabancılar dairesi ile görüşerek iş değişikliği yapabilirsin.
21 ay boyunca sigortalı olarak çalışmaya devam edersen kalıcı bir oturum izni alabilir, vatandaşlık başvurusunda bulunabilir ve Avrupa’da 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilirsin.
Hayır. Mavi Kartı için belirli bir başvuru tarihi yok, şirketin için uygun olan bir tarihte iş başlangıcı yapabilirsin.
Mavi Kartı Göçmenlik Bürosu vermektedir.
Mavi Kart başvuru süreci detaylı incelemelere tabi olduğundan, vize başvurunun sonuçlanma süresi 30 ila 45 gün arasında değişmektedir. İşlemlerin hızlı olması için belgelerinin doğru hazırlanması önemlidir.
YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
Dil eğitimi planı; belirlenen hedef, ayrılan süre, bütçe, kişilik özelliğine göre ülke seçimi, amacına uygun okul, İngilizce seviyen gibi başlıca kriterler göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Tüm okullar minimum 2 hafta, maksimum 52 hafta eğitim sunmaktadır. Seçeceğin lokasyonlarda vize şartlarına bağlı olarak maksimum süre 40 haftaya düşebilir.
Okullar, sınıf dağılımını öğrenci seviyelerine ve ülkelere göre yapmaktadırlar. Genelde aynı ülkeden gelen öğrencilerin aynı sınıfta eğitim almamasına özen gösterirler.
Eğitimine başladıktan sonra ihtiyacın ve hedefin doğrultusunda program uzatımı yapabilirsin. Burada dikkat etmen gereken konu vizedir. Vizenin program uzatımına imkan sağlaması önemlidir. Bu çerçevede program uzatımı yapabilir ve ek eğitim ücretini doğrudan okula ödeyebilirsin.
Okul promosyonları, vize işlem süresi ve ekonomik uçak bileti edinme gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, minimum 3 ay öncesinden okul başvurusunu gerçekleştirmen gereklidir. Avustralya gibi vize süresi 12 hafta süren ülkelerde 5-6 ay öncesinden kayıt olmanız önerilir. Bazı özel okul promosyonlarından dolayı bir sonraki sene gidecek bile olsanız planlarınız kesinse gidiş tarihinizden 6-8 ay öncesinden kayıt yaptırmak mümkündür.
16 yaşını doldurmuş her birey yaş farkı gözetmeksizin yetişkin dil kurslarına katılabilir. 8-16 yaş arası öğrenciler ise yalnızca yaz ayları içerisinde gerçekleştirilen yaz okulu programlarına katılabilirler.
Anlaştığın dil okulunun senin için belirlediği öğrenci yurtlarında kalmak zorunda değilsin. Uzun dönem giden öğrencilere tavsiyemiz ilk 4-8 hafta okulunuzun belirlediği konaklama fırsatını değerlendirip sonrasında okul ya da kendi seçeceğiniz bir konaklama yöntemiyle devam etmesi yönündedir. Burada dikkat edilecek birinci konu, yaz dönemi veya kısa dönem dil eğitimine giden öğrenciler kendileri konaklama ayarlayacaksa gitmeden önce Türkiye’deyken mutlaka konaklama bulmuş olmalarıdır. Eğer konaklama bulamadıysanız kesinlikle okuldan konaklama satın almanız gerekir. İkinci unsur, vize başvuru sürecinde nerede kalacağınızı Amerika dışında bütün ülkeler görmek ister. Örneğin Malta’da tüm eğitim süresi boyunca konaklamanın ayarlanmış olması bir vize şartıdır.
Bulunduğun ülkeye göre ailen o ülkenin bir bankasında açacağın hesaba yurtdışı para transferi, western union, moneygram gibi transfer yöntemleriyle sana ihtiyaç halinde para gönderebilir.
Harcama alışkanlıklarınız ve yaşayacağınız şehrin standartlarına göre bu miktar değişiklik gösterir. Örneğin İngiltere’de aylık ortalama 600 GBP, Amerika’da aylık ortalama 800 USD, Malta’da aylık ortalama 500 Euro standart bir yaşam için yeterli. Bu gidere konaklama dahil değildir.
Dil okulları eğitimin bittikten sonra, tamamlamış olduğun seviyeye istinaden uluslararası geçerliliği olan sertifikanı sana sunmaktadır.
TURİSTİK VİZE DANIŞMANLIĞI
Kredi kartlarını yurt dışında rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsin. Tabi gitmeden önce mutlaka kartını yurtdışı alışverişi özelliğini çalıştığın bankadan açtırman gerekmektedir.
Vizen sana ulaştıktan hemen sonra uçak biletini alabilirsin. Vize onayı gelmeden uçak bileti almanı tavsiye etmiyoruz. Eğer vizeden önce bilet satın almak istersen iptal ve iade koşullarını hava yolu firmandan öğrenmende fayda var.
Sağlık sigortası tüm yurtdışı çıkışlarda zorunlu olmamakla beraber kesinlikle yaptırmalısın. Özellikle geniş kapsamlı ve yüksek limitli poliçeleri tercih edin. Bu konu ile ilgili vizemibul’un alanında uzman vize danışmanları seni yönlendirecektir.
Vize başvurusunda istenen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına, başvuran kişinin pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) göre değişiklik gösterebilir. vizemibul senin için gereken süreç analizini yapar ve evraklar konusunda yönlendirir.
Vize değerlendirme süreleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 1,5 ile 4 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
Evet, vizede bulunan ziyaret tarihlerini aşmaman önemlidir.
Resmi olarak yeni bir başvuru yapılmasına engel bir durum yok. Ancak, ilk başvuru koşullarında (ekonomik durumunun iyileşmesi, seyahat nedeninin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilir. Bu noktada yapılması gereken ilk reddi analiz edip ona göre bir yol haritası çizmektir. Bu konuda vizemibul’un alanında uzman vize danışmanlarından destek alabilirsin.
Vize harçları ilgili konsolosluk ya da aracı kurumlara vize başvurusu yapıldığı esnada nakit olarak ödenir.
Hayır, maddi olarak kendine yeten, aktif sigortası olan ve bu yeterliliği konsolosluğa ispat edebilen bireyler kendisine sponsor olabilir.
Hayır, yeşil pasaporta sahip kişiler 90 güne kadar schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilir.
START-UP DANIŞMANLIĞI
Start-up vizesi, yenilikçi ve büyüme potansiyeli olan iş fikrine sahip, maksimum 4 kişiden oluşan ekiplerin, 1 veya 2 yıl süresince Finlandiya, Estonya ve Danimarka gibi ülkelerde oturum ve çalışma izni almasını sağlayan vize türüdür.
Oturma çalışma izninin verilmesi vize onayının alınması ile bağlantılıdır. Vize başvurusu onaylandığında oturum için başvuru yapmaya hak kazanmış olursun.
Evet. Start-up vizesi başvurusunda bulunmak için (örneğin Finlandiya) banka hesabında 12.000 euro bulundurman gerekmektedir.
Bu durum, start-up başvurusu yapacağın ülkeye göre değişiklik göstermektedir.
Evet. Vizen onaylandığı taktirde ailende seninle birlikte oturum izni almaya hak kazanır.
Startup Komitesine yapılan başvuru 1 ay içerisinde sonuçlanır. Vize onayının alınmasının ardından, oturum ve şirketleşme işlemleri 2 veya 3 ay sürer.
Oturma ve çalışma izni sadece vize onayı aldığın ülke içinde geçerlidir. Diğer ülkelerde sigortalı çalışman mümkün değildir ama seyahat ve dolaşım hakkı elde edebilirsin.
Finlandiya Startup Vizesi yenilikçi iş fikri ile yatırım gerektirmeden vize almanı sağlar. Finlandiya Girişimci Vizesi ise geleneksel iş modelleri için bir işletmeye ortak olmak veya yeni bir işletme kurmak için yatırım yapılmasını gerektirir.
Hayır. Yaratıcı bir iş fikri ya da hayata geçirdiğin bir projen olmalı. Fakat bu konuda endişelenmene gerek yok. Vizemibul’un alanında uzman danışmanları bu konu hakkında sizleri yönlendirecektir.
YATIRIM DANIŞMANLIĞI
Gayrimenkul satın alma sürecinde işlemlerin bir avukat tarafından yürütülmesi yasal zorunluluktur.
İlgili Bakanlık Kararına (130181/6353/7.3.2018) göre, söz konusu durum vatandaşlığa kabul süreciyle Yunan vatandaşlığını kazanmak için başvuruda bulunmaya izin veren başlıklara eklenmiştir. Bu durumda başvuranların, vatandaşlığa kabul süreciyle Yunan vatandaşlığını kazanma sürecinin Yunan Vatandaşlık Kanununda belirlenen şartların tamamına uyması gerekmektedir. Yukarıda anılan Bakanlık Kararı taşınmaz satın alanların kendileri için geçerlidir, aile fertleri için değil; aile fertlerinin öncelikle uzun süre oturanlar statüsüne tâbi olmaları gerekir, zira vatandaşlığa alınmak için uzun süreli ikamet etme özelliği aranmaktadır.
Hayır. Hiçbir durumda oturma izni, herhangi bir çalışma vizesine erişim sağlamaz.
Evet. Taşınmaz sahipleri oturma izni, Schengen bölgesinde kişinin serbest dolaşımı söz konusu olduğu sürece geçerlidir. Oturma izni sahibi, taşınmazının bulunduğu Avrupa ülkesinde süresiz yaşayabileceği gibi, çoklu giriş hakkına da sahip olarak, altı aylık süre içinde en fazla 3 ay süreyle taşınmazının bulunmadığı diğer üye devletlere seyahat edebilir.
Üst soy dâhildir ancak 21 yaşını doldurmuş çocuklar bu oturum iznine dâhil değildir. 21 yaşını doldurduktan sonra bu iznin üç yıllık bağımsız oturma izniyle ve 24 yaşına kadar olması şartıyla yenilenmesi ve ardından göç mevzuatında öngörülen koşullara göre tekrar yenilenmesi mümkündür.
Evet, yeter ki her birinin yatıracağı tutar minimum 250.000* € olsun. (Bu koşul sadece eşler için aranmaz. Eşlerin 250.000* € değerinde bir taşınmazı müştereken satın almaları durumunda her ikisi de oturma izni alma hakkına sahiptirler.)
Hayır. Taşınmazın devredilmesi durumunda üçüncü ülke vatandaşı oturma hakkını kaybeder. Mülkün oturma izninin geçerlilik süresi boyunca başka bir üçüncü ülke vatandaşına yeniden satılması durumunda, yeni alıcıya oturma izni verilirken satıcının oturma izni iptal edilir.
Evet. Satın alınan taşınmaz ya da taşınmazlar, üzerinden alınan oturma izni zarar görmeksizin kiraya verilebilir.
Evet. Buna yönelik ulaştırma bakanlığının üçüncü ülke vatandaşları için belirlediği özel koşullar uygulanır.
İki ülke sınırı arasında yer alan mülklerde kısıtlamalar bulunmaktadır.
Adres:
BMACUN MAH. 177. CAD. NO:28 İÇ KAPI NO: 68
YENİMAHALLE/ANKARA
YENİMAHALLE/ANKARA
Telefon
+90 850 242 6006
E-posta
info@vizemibul.com