Yurt Dışında Üniversite Eğitimi: Kariyerinizi ve Dünya Görüşünüzü Geliştiren Akıllıca Bir Karar
Paylaş
Yurtdışında Üniversite Eğitimi
Yurtdışında üniversite okumak, birçok öğrencinin kariyer hedeflerine, dil becerilerine, kültürel deneyim arayışına ve bireysel gelişimine büyük katkıda bulunabilecek önemli bir adımdır. Ancak bu süreçte dikkate alınması gereken birçok faktör bulunmaktadır. İşte yurtdışında üniversite okumanın bazı önemli konuları: Yurtdışında üniversite okumak zaman açısından da avantajlıdır.
Süreç Nasıl İlerliyor?
Ülkemizde hazırlık sınıfı dahil üniversite eğitimi genellikle 5 yıl sürerken, yurtdışında bu süre bazı ülkelerde 3 yıla kadar düşebilmektedir. İngilizce bilmeyenler için hazırlık aşaması 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir. Türkiye’de 5 yıllık eğitim sonrası mezun olan binlerce öğrenciden biri olurken, yurtdışında eğitim alıp dönenler uluslararası bir diploma ve çok iyi derecede İngilizce bilgisiyle dönerler. Ayrıca, çoğu ülke okul süresinin ardından en az bir yıllık çalışma imkanı sunar. Böylece eğitim aldığınız ülkede üniversite eğitiminizin ardından belirli bir süre çalışarak, CV'nizde uluslararası bir referans elde ederek ülkenize dönebilirsiniz. Diplomanızın bir diğer önemli avantajı, Türkiye’de alınan diplomaların çoğunun Avrupa Birliği ve dünya ülkelerinde kabul sıkıntısı çekmesine karşın, uluslararası bir diploma ile YÖK denkliği sayesinde hem Türkiye’de hem de dünyanın herhangi bir ülkesinde diplomanızın kabul görmesidir.
Sonuç Olarak;
Sonuç olarak, yurtdışında üniversite eğitimi almak, geleceğinizi istenilen kariyer düzeyine taşımada maksimum yardımcı olacak radikal bir karardır. Yurtdışında üniversite okuma şartları ülkeden ülkeye değişse de, birçok ülkede üniversite sınavı gerekmiyor. Yurtdışındaki üniversitelerin çoğunda LYS, YGS, ALES gibi giriş sınavlarını kazanma şartı yoktur. Öğrenciler, yurt dışında istedikleri okul ve bölümü seçme şansına sahiptirler ve bu, hem üniversite hayatlarına hem de ilerideki iş yaşantılarına olumlu yansır. Yurtdışında üniversite okumanın genel gereklilikleri, iyi bir not ortalaması, yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde yabancı dil bilgisi (özellikle İngilizce) ve iyi referanslardır.
Yurtdışında üniversite okumanın maliyeti, yaygın inanışın aksine, çok da yüksek değildir. Yurtdışında üniversite fiyatları, Türkiye’deki eğitim masraflarıyla karşılaştırıldığında, bazı ülkelerde Türkiye’den daha ucuza mal olabilir. 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği"nin dördüncü maddesi, beşinci fıkrasında belirtilenlere göre; ortaöğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen sıralama kuruluşlarınca yapılan dünya üniversite sıralamalarının belirlenen dilimindeki üniversitelerden mezun olanlar için YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu aranmaz. Bu sıralama kuruluşları; Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, ve University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak belirlenmiş ve tanınan ilk 1000 sıradaki yükseköğretim kurumlarıdır. Buna göre, ortaöğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 1000 içerisine giren üniversitelerde eğitim alacak olan öğrenciler, ÖSYM'nin yaptığı YGS ve LYS'ye veya muadil sınavlara girmeden başvuru yapabileceklerdir.
Tüm bu detaylar göz önüne alındığında, yurtdışında üniversite eğitimi almak size geniş bir dünya görüşü, dünyanın her yerinde geçerli bir üniversite diploması ve hayallerinizi gerçekleştirme fırsatı sunar.